Feeds:
Публикации
Коментари

Archive for 11.10.2010


С официална премиера на най-новия филм на Клинт Истууд „Hereafter” бе закрит 48-ия Нюйоркски кинофестивал, който се проведе от 24 септември до 10 октомври.
Списъкът на участвалите филми и подробности за паралелните програми изнесох в по-ранна своя публикация, в която обаче не уточних една важна подробност – че този фестивал няма конкурсен характер.

Сега обаче не мога да се сдържа и да не припомня за нетърпеливите да научат нещо повече за новия филм на Дейвид Финчър „Социална мрежа”, че неговата световна премиера бе главното събитие в деня на откриването на Нюйоркския кинофестивал. Филмът „Социална мрежа” излиза по нашите екрани от 15 октомври.

Сценарият е написан въз основа на бестселъра на Бен Мезрих „Милиардер по неволя: алтернативната история на Фейсбук”.
Създателите на филма се опитват да осмислят социалния феномен „виртуален свят”, пораждащ илюзорната представа за хиляди приятелства, което те кара да се чувстваш едва ли не герой. Достатъчно е само да си в социалната мрежа…
Ролята на истинския основател на Facebook и на хората от неговото обкръжение се изпълняват от Джеси Айзенберг (Марк Цукерберг), Андрю Гарфийлд, Джъстин Тимбърлейк, Руни Мара, Бетъни Каркъф, Рашида Джоунс, Макс Мингела и др.
Историята за създателите на най-голямата в света виртуална социална мрежа, които днес са сред най-богатите хора на планетата (Марк Цукерберг наскоро изпревари по богатство шефа на Apple Стив Джобс), се фокусира върху темата за това как дружбата може да се превърне във вражда, щом става въпрос за много пари. Според предварителните оценки на американската кинокритика, филмът е точен и безмилостен в демаскирането на нелицеприятните страни на безогледното преследване на успеха и забогатяването.


Кадър от филма  „Социалната мрежа“.

Режисьорът Дейвид Финчър признава, че „има връзка в начина по който интерпретира фактите в „Социалната мрежа” с по-ранния му филм „Зодиак”. Подходът му и в двете продукции е сходен, защото е искал те да бъдат възможно най-достоверни. Докато в „Боен клуб” например, – споделя той – можех напълно да развия въображението си и да пренебрегвам фактите и реалността. Историите в „Зодиак” и „Социална мрежа”обаче изискват максимално придържане към фактите.”
Актьорите, участвали в новия му филм, са се оплакали от прекалено многото дубли, които им се налагало да правят по време на снимачния период. Дейвид Финчър, който се слави като един от най-големите перфекционисти в съвременното кино, признава, че ако сцената го изисква, е готов да прави безброй дубли. „Моята цел е да постигна най-добрия резултат и актьорите, които работят с мен го знаят. Случвало се е да повторим една сцена точно 107 пъти. Това е и личният ми рекорд”, споделя той.
Филмът „Социална мрежа“ оглави боксофиса в САЩ след пускането му в киносалоните. Ако се вярва на медиите, дори и самият Марк Цукерберг е посетил една от прожекциите на филма, откъсвайки се за два часа от ангажиментите си по управлението на Facebook, оценяван понастоящем на 26 млрд. долара.


Актьорът Джеси Айзенбърг се превъплъщава в 26-годишния Марк Цукерберг, основател на Facebook – най-посещаваната социална мрежа в световното виртуално пространство.

„Този филм ще ни накара да запомним 2010 година“, „Велик режисьор, засне по велик сценарий един велик филм“ – пише известният американски киносайт Rotten Tomatoes за филма на Дейвид Финчър. Засега неговият рейтинг в сайта е фантастичен – харесват го 93 процента от ползвателите му, които са няколко десетки хиляди и 100 процента от кинокритиците, които пишат за този сайт. Само за две седмици от излизането си по американските екрани филмът „Социална мрежа“ е донесъл $46 млн. приходи (бюджетът му е $50 млн.). Ще видим как ще се представи у нас, където поклонниците на Интернет и в частност на Facebook не са толкова много.

Източник: официалният сайт на 48-ия Нюйоркски кинофестивал


Read Full Post »


Световноизвестният режисьор Емир Кустурица е обявил снощи, че излиза от състава на международното жури на започналия в турския град Анталия кинофестивал „Златен портокал”. Той е бил принуден да вземе това решение, заради острите протести по негов адрес, съобщават местните медии, цитирани от световните информационни агенции.
Фестивалът в Анталия започна в събота вечерта. В знак на протест срещу включването на режисьора на „Ъндърграунд” в състава на международното жури, на церемонията по откриването не е присъствал министърът на културата на Турция Ертугрул Гюнай.
Решението на организаторите на 47-ия фестивал в Анталия да поканят Кустурица за член на журито предизвиква недоволството и на редица кинодейци, режисьори и представители на женски организации от Босна и Херцеговина. Причината за техните протести е просръбската позиция на Кустурица, заемана по време на войната в бивша Югославия. Както е известно, прочутият режисьор, въпреки своя босненски произход, продължава и до днес да стои на националистични просръбски позиции, поради което е нежелан в родния му град Сараево, а живее основно в Белград и Париж.
Спечелилият „Златна мечка” на последния кинофестивал в Берлин турски кинорежисьор Семих Капланоглу оттегли от участие във фестивала своя филм „Мед” в знак на протест срещу пристигането на Кустурица в Анталия.


Семих Капланоглу държи „Златната мечка“, която спечели на последното Берлинале за филма си „Мед“.

Негодуванието си по повод присъствието на Кустурица на фестивала са изразили и редица организации с националистична ориентация.
Вероятно малцина знаят, че режисьорът на шедьоврите „Баща в командировка” и „Циганско време” навремето се отказа от своето мюсюлманско вероизповедание и прие православното християнство. Той обаче категорично отхвърля отправените му обвинения, че е подкрепял сръбските военни по време на войната и твърди, че цялата кампания срещу него е пропаганда, която не се основава върху факти.

Скандалът около Кустурица на фестивала в Анталия подхрани интереса на медиите към режисьора.

На специална пресконференция Кустурица заявил, че винаги се е обявявал в защита на целостта на бивша  Югославия, като при това е изразявал своето собствено мнение по въпроса, а не на някоя политическа партия. Режисьорът благодарил на организаторите на фестивала в Анталия и на кмета на града за поканата.  „Но аз обявявам министъра на културата на тази страна за враг“, – заявил още Кустурица. Той отбелязал също, че само преди няколко  месеца е изнесъл концерт със своята музикална група в турския град Бурса и тогава не само публиката, но  и местните власти ги посрещнали много сърдечно.

Read Full Post »