Feeds:
Публикации
Коментари

Archive for 07.10.2010


На 5 октомври навърши 35 години една от най-бляскавите кинозвезди на нашето време – Кейт Уинслет. Нейната стремителна кариера и особено ролите, които е изиграла до момента, ми дават основание да я наредя сред малкото наследнички на ненадминатата Мерил Стрийп.
Британската актриса, чието пълно име е Катрин Елизабет Уинслет, е родена на 5 октомври 1975г. в Ридинг (Reading), графство Бъркшир (Berkshire), Великобритания. Израства в семейство на актьори.

Първата си роля изиграва едва петгодишна в училищен спектакъл. На 11 години постъпва в частното театрално училище (Redroofs Theatre School) в Майдънхед (Maidenhead). Завършва го през 1992г. от началото на 90-те години периодично се появява на театралната сцена в различни роли, сред които се откроява тази в постановката „Питър Пан”.
За пръв път с еснима през 1987г. в реклама на Sugar Puffs. През 1990г. дебютира в епизодична роля от телевизионния филм „Shrinks”, след което до 1993г. се снима в тв-сериали.
На големия екран се появява през 1994г. Изпълнява една от главните роли в трилъра на Питър Джаксън „Небесни създания” (Heavenly Creatures). Филмът е оценен високо от критиката, а младата Кейт Уинслет получава няколко награди, в това число и наградата на лондонските кинокритици.
По-малко успешна е ролята и на принцеса Сара от приказната филмова история „Kid in King Arthur’s Court” (1995). Но през същата година участва в чудесния филм на Анг Ли „Разум и чувства” (Sense and Sensibility) по мотиви от романа на Джейн Остин. Филмът е буквално отрупан с международни отличия, три от които са връчени на Кейт Уинслет. Най-стойностната сред тях е наградата на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA) за най-добро изпълнение на поддържаща роля. Именно за „Разум и чувства” едва 21-годишната актриса получава и първата си номинация за „Оскар”.
Пред 1996г. се снима във филма „Джуд“ (Jude) по мотиви от романа на Томас Харди „Невзрачния Джуд” под режисурата на британеца Майкъл Уинтърботъм, а също и в ролята на Офелия в „Хамлет” (реж. Кенет Брана).

Но ранната слава и огромната си популярност Кейт Уинслет дължи на огромния успех на филма на Джеймс Камерън „Титаник” (1997), в които изпълнява ролята на красива аристократка в партньорство с Леонардо Ди Каприо.
От този момент нататък младата британка се превръща в една от най-ярките холивудски звезди, която обаче упорито отказва да заживее по начина, който се очаква от актриса от нейния ранг. Звездният й статус обаче й позволява да избира внимателно ролите и филмите, в които се снима. Най-известните сред тях след „Титаник” са: „Quills” (2000), „Айрис” (Iris, 2001), Блясъкът на чистия ум“ (Eternal Sunshine of the Spotless Mind , 2004) „Finding Neverland” (2004), „Little Children” (2006), „Цялото кралско войнство” (All the King’s Men, 2006), „Пътят на промените” (2008).
За ролята си във филма на Стивън Долдри „Четецът” (The Reader, 2008) получава и първият си „Оскар” за най-добро изпълнение на главна роля, който едва ли ще бъде единственият в нейната кариера.


Кейт Уинслет в кадър от „Четецът“ (2008)

Въпреки младостта си, досега има общо 6 номинации за „Оскар”, но също и две награди „Златен глобус”, получени през миналата година едновременно в две категории – за главна и второстепенна роля във филмите „Пътят на промените” и „Четецът”. Впрочем впоследствие при раздаването на оскарите се получи нещо куриозно, защото на Кейт Уинслет връчиха престижната статуетка в категорията „най-добра актриса в главна роля“ за филма „Четецът”, след като малко по-рано за същото си изпълнение й бе връчен „Златен глобус” за най-добро изпълнение на поддържаща роля.


Кейт Уинслет триумфира след получаването на първия си „Оскар“.

До момента Кейт Уинслет се е снимала в над 50 филма, но освен това през 2000г. участва в записа на албума „Listen To the Storyteller”, за който получи награда „Грами” в категорията „най-добър албум за деца в разговорния жанр”.
За саундтрака на анимацията „Christmas Carol: The Movie” (2001) тя изпълнява баладата „What If?”, която впоследствие излиза във Великобритания като отделен сингъл и през юни 2001г. попада в топ 10 на най-популярните музикални хитове.
Още като тинейджърка, докато участва в сериала „Dark Season” Кейт се влюбва в младия актьор Stephen Tredre, с когото има интимна връзка в продължение на няколко години. И когато през декември 1997г. Стивън неочаквано умира, тя предпочита да се прости със своя приятел, вместо да присъства на официалната премиера на „Титаник” в Холивуд.
През 1998г. Кейт се омъжва за асистент-режисьора Джим Трипълтън, но бракът им просъществува само 3 години, независимо от това, че им се ражда дъщеричка. През 2003г. Кейт Уинслет се омъжва отново – този път за известния режисьор Сам Мендес („Американски прелести”, „Път към отмъщение” и др.), от когото има син. Но в началото на тази година двамата се развеждат и само няколко месеца по-късно Кейт се появи публично с новия си избраник – манекенът Луис Даулър.


Още докато беше заедно със Сам Мендес тя гледаше в друга посока.

Понастоящем Кейт Уинслет се снима в няколко филма, първият от които е комедия (реж. Елизабет Банкс), която трябва да излезе до края на годината.
За следващата есен пък е насрочена премиерата на новия филм на Стивън Содърбърг „Contagion”, в който британската актриса изпълнява една от главните роли заедно с Марион Котияр, Гуинет Полтроу, Мат Деймън, Джуд Лоу и др. А най-вероятно през 2012 година ще я гледаме в поредния филм на нуеморния Роман Полански, озаглавен „God of Carnage”. Нейни партньори ще бъдат Мат Деймън, Джоди Фостър и Кристоф Валц.

Read Full Post »